trippa alla fiorentina

kuchnia włoska kojarzy się głównie z pizzą i makaronem. jednak oprócz nich jest cała gama dań z produktów znanych w polsce, za to o zupełnie nowym smaku. w związku z tym, dziś zapraszam na flaczki.
dla tych, którzy nie szukają przepisów na nasze polskie flaki, mam też przepis na pyszne flaki po lwowsku i tulońsku. przy okazji zobaczyłam, że mam do nadrobienia dokumentację zdjęciową 😉 

kuchnia włoska, fasola

flaki po florencku

  • 1 kg wstępnie obgotowanych flaków,
  • 1 duża marchew,
  • 1 duża cebula,
  • 1 mały seler,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 0,5 szkl. białego wytrawnego wina,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 puszka fasoli (opcjonalnie),
  • sól, czarny pieprz,
  • 10 dkg parmezanu lub grana padano

flaki pokroić w 1 cm paski (jeśli nie są już pokrojone). marchew, cebulę, seler i czosnek drobno pokroić i zezłocić na mieszance oliwy z masłem. wlać wino i odparować. dodać flaki, zalać na równo z nimi wrzątkiem, gotować 30 minut. dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, i dalej gotować do miękkości (w sumie około godziny). jeśli będą zbyt gęste należy jeszcze podlać wrzątkiem. fasolę z puszki przepłukać, dodać do ugotowanych flaków. podawać gorące posypane parmezanem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.