gruszki z imbirem

bardzo lubię miękkie sery pleśniowe w towarzystwie konfitur. na blogu kilkakrotnie mieliście z nimi do czynienia. tu znajdziecie spis wytrawnych konfitur, które pasują i do serów i do mięs.

domowe przetwory, konfitura, do sera

konfitura gruszkowo-imbirowa

  • 1,5 kg gruszek (najlepiej konferencja), 
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru (lub więcej wg uznania), 
  • 300 g cukru, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 30 g masła
Gruszki umyj, obierz ze skóry, pokrój na ósemki i wytnij pestki. Przełóż do miski i zalej sokiem z cytryny, dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut. Do szerokiego, rozgrzanego rondla wsyp cukier. Podgrzewaj, aż cukier się skarmelizuje, wtedy dodaj masło i starty imbir. Włóż gruszki i na wolnym ogniu smaż jak konfiturę. Gruszki trzeba pilnować i regularnie mieszać, żeby się nie przypaliły. Kiedy karmel się rozpuści w soku, a jego połowa odparuje konfitura jest gotowa.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *