pieczone pulpety drobiowo-kaszowe na dyni makaronowej

Dynie już od jakiegoś czasu zapełniają warzywniaki. Ich sezon warto by rozpocząć jakąś bardziej egzotyczną odmianą niż pomarańczowy gigant. ja na pierwszy ogień wzięłam dynię makaronową, która z wyglądu bardziej przypomina kabaczka, ale w przeciwieństwie do niego po obróbce cieplnej dzieli się na nitki. Przy okazji wykorzystałam resztkę kuskusu perłowego (jest większy od zwykłego), ale możecie użyć i tego zwykłego, mniej go będzie widać.

kasza gryczana, bulgur, dynia makaronowa, mięso mielone

pulpety drobiowo-kaszowe – przepis

  • 1,2-1,5 kg dyni makaronowej,
  • 75 dkg mielonego mięsa drobiowego,
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka,
  • 1 szklanka kuskusu, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • sól, czarny pieprz,
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka z 1 cytryny,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 0,5 łyżeczki suszonej szałwii

Dynię przekrój wzdłuż i wydrąż nasiona. Owiń ją w miarę szczelnie folią aluminiową i upiecz do miękkości (około 1,5 godziny). Przygotuj kuskus – kuskus perłowy wymaga gotowania, jak ryż, natomiast drobny wystarczy zalać gorącą wodą 1 cm powyżej powierzchni kaszki. Cebulę pokrój w ćwierćplasterki i zrumień na odrobinie oliwy, dodaj do niej starty na tarce czosnek i razem smaż około minuty. W misce wymieszaj mięso z 1 łyżką mąki, dodaj usmażoną cebulę koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj kaszę i ponownie wymieszaj. Uformuj 3 cm kulki i ułóż je w naczyniu do zapiekania, tak żeby się nie stykały. Piecz około 25 minut w 180 st. C. Wyjmij klopsiki z naczynia i odstaw je pod przykryciem. Do naczynia żaroodpornego wlej 1 szkl. bulionu i odskrob wszystko co przywarło do jego dna. Przelej do małego rondelka, dodaj sok z cytryny i gotuj, aż połowa odparuje.  Do sosu dodaj posiekaną drobno natkę. Całość przypraw. W dużej salaterce wymieszaj 1 łyżkę oliwy, 0,5 łyżeczki soli, skórkę z cytryny, tymianek i szałwia. Używając widelca zeskrob nitki dyni. Dodaj do salaterki i delikatnie wymieszaj. Na dyni ułóż pulpety i polej je sosem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *