grzybowo

kiedyś już deklarowałam swoje uczucia do makłowicza. przed laty prawie z wypiekami na twarzy oglądałam jego podróże, a potem jakoś mi minęło. pozostał plik kartek z notatkami robionymi na bieżąco w trakcie programów. ostatnio nie wiem dlaczego, ale postanowiłam je przejrzeć i od razu znalazł się pomysł na obiad.

paprykarz z grzybów, fot. M. Mazurowski

paprykarz z grzybów

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 0,5 kg grzybów (ja dałam pieczarki + garść suszonych, ale lepsze byłyby świeże leśne), 
  • 1 szkl. bulionu (dałam wodę,  w której moczyły się grzyby), 
  • 1 cebula, 
  • 1 szkl. śmietany, 
  • 1 łyżka słodkiej suszonej papryki (za mało), 
  • sól, pieprz, 
  • olej

cebulę pokroić w krążki i zrumienić ją na oleju. zdjąć z ognia i gdy tłuszcz się uspokoi wsypać paprykę i pokrojone w plastry ziemniaki (ok. 0,5 cm), podlać rosołem. zagotować. dodać grzyby pokrojone w kawałki, dusić razem do miękkości ziemniaków. wlać śmietanę, przyprawić.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.