gulasz wieprzowy z dynią i szpinakiem

„szybkowar został wynaleziony przez denisa papina w 1679 r. papin nazwał swój wynalazek »zmiękczaczem kości«. na jego cześć szybkowar był długo  kociołkiem papina.” (wikipedia)
jak dla mnie, jeden z największych wynalazków kuchennych, który przydaje się w domu. kupując warto obejrzeć różne modele różniące się głównie sposobem zamykania i koniecznie sprawdzić na miejscu, który będzie najłatwiejszy w obsłudze. bo właśnie szczelność zamknięcia decyduje o skuteczności gotowanie. moi rodzice mają szybkowar z pokrywką wkładaną do środka garnka. z obu stron umieszczone dźwignio-blokady dociskają ją od środka do krawędzi. spuszczanie pary ze środka wymaga podłożenia czegoś pod zawór. czyli obsługa jest trochę upierdliwa, ale i tak doskonale sprawdza się przy gotowaniu trzech rzeczy: buraków, wywaru mięsnego na galaretę z nóżek i kurczaka z ryżem.
ja mam szybkowar z pokrywą nakładaną z góry, którą wystarczy przekręcić, tak by jej uchwyt i uchwyt garnka znalazły się z jednej linii. a parę spuszcza się jednym palcem, przesuwając przycisk znajdujący się w uchwycie – zdecydowanie prostsze i bezpieczniejsze.

przepisy idealne do wykonania w szybkowarze:
ozorki w sosie grzybowym 
ozorki w sosie koperkowym 
gulasz z fasolką szparagową 
kurczak z ryżem 
ozorki a’la flamandzki gulasz piwny 
zupa westfalska
zupa gulaszowa

żołądki drobiowe w sosie koperkowym 
gulasz z kukurydzą 
szynka duszona w coli
kurczak w galarecie 

gulasz wieprzowy z dynią i szpinakiem

gulasz wieprzowo-dyniowy
1 kg dyni, 0,5 kg łopatki wieprzowej, 30 dkg świeżego szpinaku, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 40 dkg pasteryzowanych pomidorów (1 puszka), sól, pieprz, olej
mięso pokroić z 1,5 cm kostkę, zrumienić na oleju. wyjąć z tłuszczu, a na jej miejsce wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. smażyć aż do zrumienienia. dodać zmiażdżony czosnek, pomidory, 1,5 szklanki wody i usmażoną wieprzowinę. zamknąć szybkowar i gotować około 30 minut. dynię pokroić w kostkę 2 razy większą od dyni. dodać do miękkiego mięsa razem ze szpinakiem pokrojonym w dość duże pasy. zamknąć szybkowar i gotować ok. 10 minut.

inspirowane przepisem Zuzanny Wiciejowskiej

akcja kulinarna: dynia 2013

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *