karkówka pieczona w kapuście kiszonej

nie jestem zbyt wielką fanką kapusty kiszonej, ale urzekła mnie prostota tego przepisu – w 90% danie samo się robi. pozostałe 10% nie wymaga ani specjalnych narzędzi, ani umiejętności.

karkówka pieczona w kapuście kiszonej

wieprzowina pieczona w kapuście kiszonej

  • 0,5 kg wieprzowiny w plastrach (karkówka, łopatka), 
  • 1 kg kapusty kiszonej, 
  • 2-3 duże marchewki, 
  • olej do smażenia, 
  • sól, pieprz, kminek

plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron. marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. kapustę posiekać i wymieszać z marchwią, doprawić pieprzem i kminkiem (bo soli zwykle w kapuście jest wystarczająco). naczynie do pieczenia wysmarować olejem. na dno ułożyć warstwę kapusty, na to karkówkę, na to ponownie kapustę i tak do wyczerpania składników. polać tłuszczem pozostałym po smażeniu mięsa. przykryć pokrywką i piec 1,5-2 godziny w 180 st. C.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *