jarmużowe zarośla rodziców zostały lekko uszczuplone 😉 u nich próbowałam jarmużu duszonego z boczkiem i frankfurterkami, tu z wersji zdecydowanie bardziej fit, za to z dodatkiem gruboziarnistego bulguru.
przy okazji indeks glikemiczny:
kasza bulgur – 46, jeśli ktoś myśli o zamianie na ryż, to ryż biały ma IG 64, a ryż brązowy – 55;
papryka czerwona gotowana – 25
jarmuż gotowany – 53
bulgur z jarmużem i papryką
- 1 szklanka gruboziarnistego bulguru,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 30 dkg jarmużu (można zwiększyć tę ilość),
- 3 szkl. bulionu warzywnego,
- 1 łyżka oleju,
- sól
bulgur praż na suchej patelni przez 3 minuty, uważając żeby go nie przypalić. przesyp do miseczki. patelnię przetrzyj z okruchów i rozgrzej na niej olej. dodaj posiekaną cebulę, gdy się zeszkli wsyp paprykę pokrojoną w kostkę i posiekany drobno czosnek. smaż razem około minuty. dodaj pokrojony w paski jarmuż i duś 5 minut. dodaj bulgur, wlej bulion, dopraw solą. na niewielkim ogniu gotuj około 25 minut (do momentu, aż wchłonie bulion). podawaj na gorąco.