makaron z kaszanką

brzmi to dość egzotycznie, ale mam nadzieję, że stali bywalcy bloga na to właśnie liczą. może już nie egzotycznie, ale odmiennie – wykorzystałam inne rurki niż powszechnie dostępne penne. a czym się różnią? rigatoni nie mają ściętych ukośnie końców i mają zdecydowanie większą średnicę, dzięki czemu świetnie w środku trzymają sosy.

rigatonizkaszanka

rigatoni z kaszanką – przepis

  • 500 g kaszanki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2-3 pomidory,
  • 500 ml passaty,
  • 100 g oliwek,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • olej,
  • sól i pieprz,
  • 500 g makaronu rigatoni lub penne
  • garść posiekanej świeżej bazylii

Kaszankę pokrój w grube plastry i przesmaż po pół minuty z każdej strony na oleju, zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, gdy tylko zacznie pachnieć, dodaj pokrojone pomidory, paprykę i oliwki. Wlej passatę i gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodaj kaszankę, delikatnie wymieszaj starając się jej nie pokruszyć. Ugotuj makaron, wymieszaj z sosem i posyp bazylią.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.