Jarmuż, podobnie jak szpinak, jest jednym z warzyw, które się albo kocha albo nienawidzi. Wynika to oczywiście z postaci z jaką się ktoś spotkał po raz pierwszy. Nie każdemu pasuje jego twarda struktura i nie każdemu zapach po ugotowaniu. Warto więc znaleźć swój sposób na niego. Sezon na jarmuż w pełni, więc nie wahajcie się spróbować go nie tylko jako składnika zupy-kremu. Wśród moich przepisów znajdziecie ją również, ale będzie miała silną konkurencję. Sprawdźcie sami klikając TU! A poniżej rewelacyjny przepis na jarmuż zapiekany z serem, w w zasadzie utopiony w płynnym serze 😉
jarmuż zapiekany z serem
- 1 kg jarmużu,
- 3 szklanki śmietanki 30%,
- 250 g ostrego żółtego sera, np. cheddar,
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka soli,
- czarny pieprz
Z liści jarmuży wytnij środkowy nerw. Wymieszaj je z solą, pieprzem i śmietanką i ułóż w dużym – 5 litrowym naczyniu do zapiekania. Liście będą sięgać pod samą pokrywkę, ale nie należy się tym przejmować. Przykryte naczynie piecz 30 minut w 180 st.C, a następnie zdejmij pokrywkę i całą powierzchnię posyp startym serem. Piecz kolejne 30 minut, aż ser zacznie się wyraźnie rumienić.
A jeśli obawiasz się, że sam jarmuż zapiekany z serem nie będzie wystarczająco sycący, to sięgnij po jarmuż duszony z cieciorką.