jednogarnkowe lato

kalarepa z kiełbasą

  • 6-7 kalarep ( ok. 1,5 kg), 
  • 0,5 kg ziemniaków, 
  • 0,5 kg wędzonej kiełbasy, 
  • 1 l wody, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • pół szkl. śmietany, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • pół pęczka posiekanego koperku

kalarepę i zmieniaki obrać (jeśli są młode listki na kalarepie, to zostawić), pokroić w paski o szerokości ok. 1 cm. do wrzątku wrzucić kiełbasę, gotować 5 min., dodać ziemniaki, znowu odczekać 5 min. i dodać kalarepę. przyprawić i gotować 10 min. śmietaną wymieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i wymieszać z resztą. zagotować i posypać koperkiem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.