scones – ciastka/bułeczki śniadaniowe

niby śniadaniowe, a zrobione o 21 też smakują doskonale 😉 w kuchni brytyjskiej odnalazły się idealnie jako dodatek do popołudniowej herbaty. i choć najbardziej znane są w wersji na słodko, to występują też w wersji pikantnej. wtedy można zamiast cukru dodać do nich ostry ser, cebulę i boczek.

scones

scones (8-10 szt.)

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • 50 g drobnego cukru do wypieków, 
  • 50 g zimnego masła, 
  • 1 jajko, 
  • 0,5 szkl. mleka, 
  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej pokrojonej w kostkę / rodzynek / suszonej porzeczki
  • dodatki: masło, dżem, gęsta śmietana

mąkę dwukrotnie przesiać, dodać masło proszek do pieczenia, sól i cukier. siekać nożem, jak na kruche ciasto. następnie rozetrzeć palcami, tak by nie było grudek. dodać skórkę pomarańczową. jajko roztrzepać z mlekiem. 2/3 płynu wlać do mąki, zagnieść. jeśli ciasto nie lepi się, dodać jeszcze trochę płynu. to co pozostanie wykorzystać później do smarowania wierzchów ciastek. ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 cm i szklanką wycinać koła. układać je na papierze do pieczenia. wierzch smarować jajkiem z mlekiem i piec w 220 st. C przez 10 minut, do lekkiego zrumienienia.
jeść jeszcze ciepłe smarując masłem i dżemem lub śmietaną.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.