niektórzy jedzą tę rybę tylko raz w roku. my nie, choć nie w takiej formie, jak na wigilię.
pieczony karp w sosie sojowym – składniki:
- 4 dzwonka karpia o grubości 2 cm,
- 2 łyżki soku cytryny,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- pieprz,
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
Wymieszać wszystkie składniki i odstawić w zimne miejsce na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15-20 minut. Na ostatnie 5 minut można włączyć funkcję grillowania, żeby się ryba lekko zrumieniła.
Komentarze archiwalne (6)
Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl 6 lat temumoże smakuje wybornie, ale wygląda paskudnie.
janiolka 6 lat temuto przede wszystkim ma wyglądać naturalnie, tak u każdego, kto wyjmie tę rybę z piekarnika. piękne stylizacje zostawiam innym, tu króluje rzeczywistość.
Gość: [Qbengrimm] *.tomaszow.mm.pl 6 lat temuSkorzystałem z przepisu, jednak nieco go zmodyfikowałem zmniejszając ilość sosu sojowego i dodając sok z pomarańczy. W naczyniu przykryłem całość pomarańczami. Wyszło świetnie, a wygląd? Jak każdej potrawy przed wyjęciem z naczynia. Pozdrawiam!
janiolka 6 lat temuQbengrimm, sok pomarańczowy jest pomysłem na przyszłość! Dzięki za informację zwrotną o sprawdzeniu przepisu 🙂
Gość: [Trzeci Talerz] *.internetdsl.tpnet.pl 4 lata temuTo najlepszy karp, jakiego jadłam! Przedwczoraj mój wędkarz wyszukał ten przepis i niedzielny obiad dzięki niemu był wspaniały 🙂 Przed samym pieczeniem skropiłam jeszcze raz ryby sosem sojowym i sokiem z cytryny, bo po nocy w lodówce marynata nabrała wody i straciła trochę mocy.
Co do zdjęcia, to jest piękne. Kompletnie nie rozumiem niezbyt przychylnego komentarza na ten temat…janiolka 4 lata temutrzeci talerzu, cieszę się, że smakowało! co do krytyki zdjęcia, najbardziej ją lubię w wykonaniu anonimów 😉