spaghetti z fenkułem i krewetkami

owoce morza, koper włoski, pasta

od poniedziałku ubiegłego tygodnia nosiłam się z zamiarem nowego eksperymentu, ale jakby nie patrzeć mieszkam w dziczy. w końcu to tylko jedno z miast, które chce tworzyć metropolię większą od warszawki. a taki koper włoski wiozłam 500 km, bo tu musiałabym urządzać poszukiwania na skalę wojewódzką po wszystkich hipermarketach, bo na rynek to już w ogóle nie liczę. tam można kupić zawsze tylko jeden gatunek najbardziej popularnych warzyw i owoców. dużych krewetek nie dostałam, małych też nie, bo jak widziałam małe mrożone, to łudziłam się, że gdzie indziej będzie lepiej. no ale nie było, także ten składnik pominęłam. a poza tym to całkiem interesujące danie.

zdjęcie AD 2015, kiedy już dostanie krewetek nie stanowi żadnego problemu 😉

owoce morza, koper włoski, pasta 

spaghetti z fenkułem i krewetkami – składniki

  • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł), 
  • 1 pęczek pietruszki, 
  • 1 por, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 10 dag obranych dużych krewetek, 
  • 350 ml bulionu, 
  • 250 g spaghetti, 
  • 2 łyżki kaparów, 
  • 3 łyżeczki koncentratu, 
  • oliwa, 
  • sól, pieprz

spaghetti z fenkułem i krewetkami – przepis

pietruszkę i drobne gałązki fenkułu siekamy drobno. fenkuł, por, czosnek kroimy w plasterki/paseczki. do rondla z bulionem wrzucamy fenkuł na 3 minuty. potem dorzucamy por na kolejne 2.
na oliwę wrzucamy czosnek i gdy się lekko zrumieni dorzucamy krewetki, solimy, pieprzymy i podsmażamy z 5 min. gotujemy makaron. do rondla z warzywami dodajemy posiekaną pietruszkę, gałązki kopru, kapary i koncentrat. mieszamy i dodajemy makaron, zagotowujemy i dodajemy krewetki z czosnkiem. przyprawiamy.

* bez krewetek całkiem niezłe, choć brakuje egzotyczności

janiolka, poniedziałek, 22 października 2007

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.