kurki w sosie pomidorowym

bardzo chciałam sprawdzić, jak będą smakować kurki w sosie pomidorowym. no i wyszło całkiem, całkiem, tylko że nie czuć było za bardzo kurek. także następna partia kurek odnajdzie się w czymś innym.

spaghetti, kurki, przecier pomidorowy, śmietana

spaghetti z kurkami

  • 500 g spaghetti,
  • 500 g kurek,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu),
  • 250 ml śmietany,
  • sól, pieprz

boczek pokroić w drobną kostkę i dobrze zrumienić na patelni (gdyby nie chciał się wytapiać tłuszcz, należy podlać 2 łyżkami oleju). cebulę drobno posiekać i dodać do boczku, gdy się zeszkli wcisnąć czosnek. większe kurki pokroić w duże kawałki, małe pozostawić w całości. dodać do cebuli i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 15 minut). kilka mniejszych kurek można wyjąć do dekoracji, pozostawiając je w cieple. na patelnię wlać przecier pomidorowy, zagotować. wlać śmietanę, podgrzać, ale już nie gotować. przyprawić solą i pieprzem. wymieszać z ugotowanym spaghetti.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *