Posiadanie dzieci w wieku szkolnym wiąże się z życiem w trybie ich edukacji. Pod uwagę trzeba brać wszelkie dni wolne, ferie, wycieczki, itp. Teraz akurat w województwie śląskim trwają ferie. I ten czas wolny oraz sukces przy przygotowaniu na obiad eskalopków, natchnął mnie do nowego cyklu przepisów. Byłaby to szkoła gotowania dla małych kucharzy, dla nastolatków, które może nie mają jeszcze umiejętności, by wziąć udział w masterchefie, ale z radością przygotują obiad. Pamiętać trzeba tylko o jednym – czas na przygotowanie pomnóżmy 2 lub 3 razy. I cieszmy się. A jeśli chcecie znaleźć proste przepisy, które dzieci mogą same wykonać, wystarczy klikną „nastolatki gotują„.
Może się wydawać, że poniższe zestawienie jest dość dziwne, bo nie ma tradycyjnego dodatku, czyli ziemniaków i surówki. Myślę, że nie ma to większego znaczenia, skoro latorośl chce eksperymentować, to niech eksperymentuje.
klopsiki z mięsa mielonego z sosem pomidorowym
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 mała bułka,
- 1 mała cebula,
- 1 średnie jajko,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz
Bułkę namocz w zimnej wodzie i odstaw na godzinę, dobrze odciśnij. Cebulę drobno posiekaj. Cebulę, bułkę, jajko, natkę dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zwilżonymi rękoma uformuj 4 okrągłe klopsy, które włóż do wrzącej osolonej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Podawaj z sosem i gotowanymi warzywami, np. fasolką szparagową z wody, polaną masełkiem z bułeczką.
prosty sos pomidorowy
- 1 szklanka rosołu lub wywaru z gotowania klopsików,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżeczki mąki,
- mały kubek śmietany,
- sól, cukier
Mąkę rozprowadź w śmietanie. Dodaj 2 łyżki gorącego wywaru, rozmieszaj i dodaj do pomidorów z wywarem w rondelku. Powoli zagotuj, dopraw solą i cukrem. Do sosu włóż klopsiki i gotuj 2-3 minuty.