kolorowy udziec indyka

Lubię pieczone mięso i niejeden przepis na takie znajdziecie u mnie. Najłatwiejszą metodą jego przygotowania jest dobra marynata, w której leży przynajmniej 24 godziny. Ciut bardziej skomplikowane jest faszerowanie mięsa, które można przeprowadzić na dwa sposoby. Albo przez wycięcie kieszeni w mięsie, albo przez uformowaniu z mięsa w miarę cienkiego płatu, na którym rozkładamy dowolny farsz.
Jako że wybrałam udziec indyka, to do jego środka postanowiłam włożyć coś, co urozmaici wizualnie upieczone mięso, a przy okazji nie zdominuje delikatnego smaku.

szpinak, drób, rozmaryn, pieczone mięso

rolada z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

  • 1-1,5 kg udziec indyka,
  • 5 suszonych pomidorów nie z oleju,
  • 1 pęczek szpinaku (ok, 15 dkg liści),
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • sól, pieprz

Rozmaryn drobno posiekaj, wymieszaj z solą i pieprzem i natrzyj mięso. Odstaw na noc do lodówki. Pomidory zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Wody nie wylewaj, a pomidory pokrój w paseczki. Umyte liście szpinaku włóż do wrzątku na minutę i osącz. Płat mięsa rozłóż na blacie. Jeśli któraś część jest znacznie grubsza delikatnie ją rozbij. Na mięsie ułóż liście szpinaku, na nich pomidory. Zroluj mięso zaczynając od najgrubszej strony. Zwiąż bawełnianą nicią i piecz 1,5 godziny w 180 st. C pod przykryciem. 15 minut przed końcem odkryj mięso i pozwól mu się przyrumienić. Jeśli w trakcie pieczenia okaże się, że brakuje płynu, podlewaj mięso wodą z moczenia pomidorów. Upieczony udziec podawaj na gorąco pokrojony w grubsze plastry lub po ostudzeniu, jako wędlinę.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.