korona wieprzowa z nadzieniem

ten przepis chodził za mną od momentu, gdy zobaczyłam zdjęcie korony, czyli od około roku. Poszukiwania wysokich pasków żeberek jednak spełzły na niczym i musiałam w końcu wziąć, jakie były. No i zazdrościłam w tym momencie Amerykankom podpowiadającym, żeby zwrócić się do rzeźnika o specjalne spreparowanie mięsa, tak, by kości z niego wystawały przynajmniej o połowę. No i oni polecają do korony przede wszystkim jagnięcinę. Ludzie, jaki rzeźnik, jakie wysokie żeberka, ba nawet jagnięcina wymaga poszukiwań. Realia śląskie kazały mi się zadowolić żeberkami wieprzowymi o wysokości 12 cm max, w dodatku musiałam połączyć 2 paski, żeby uzyskać odpowiednią długość do zwinięcia, a danie i tak wyszło bardzo atrakcyjne wizualnie.

wieprzowina, żeberka, schab, nadziewane,kuchnia amerykańska,

korona wieprzowa z nadzieniem – przepis

na 6 osób

  • ok. 2 kg żeberek w paskach (14-20 żeber),
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • sól,
  • sznurek bawełniany,
  • folia aluminiowa

Paski żeberek ułóż mięsem na dół. Czubkiem noża delikatnie oddziel mięso od kości na wysokość 1,5 cm. Następnie natnij mięso między kośćmi na głębokość 1 cm. Natrzyj przyprawą do piernika i solą, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Jeśli masz 2 paski, to ich końce zwiąż sznurkiem. Pamiętaj, że mięso po związaniu ma być wewnątrz korony (jak na zdjęciu poniżej). Folią aluminiową owiń końce kości, żeby nie spaliły się w trakcie pieczenia. Do wnętrza korony włóż nadzienie, przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C na 15 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz około 2,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia usuń folię aluminiową, by się kości i wierzch nadzienia przyrumieniły.

Koronę można oczywiście upiec bez nadzienia lub włożyć do środka kaszę gryczaną. Wszystko, co się znajdzie w środku fantastycznie wchłonie wypływające z mięsa soki. Przy wybraniu opcji z kaszą można też zmienić mieszankę do nacierania – dobrze sprawdzi się klasyczny majeranek z czosnkiem, solą i pieprzem.

wieprzowina, żeberka, schab, nadziewane,kuchnia amerykańska,

nadzienie – składniki:

  • 4 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 1,5 dużej bułki pszennej,
  • 50 g suszonych śliwek (ale raczej nie kalifornijskich),
  • 50 g suszonych moreli,
  • 3 nieduże jabłka,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • sól

Śliwki i morele gotuj na średnim ogniu przez 4 minuty. Następnie odcedź, ale wody nie wylewaj. Przestudzone owoce pokrój w drobną kostkę. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojony boczek i, gdy się wytopi pokrojoną w 1 cm kostkę bułkę. Obtocz ją w maśle i zestaw z ognia, gdy trochę przestygnie wymieszaj z ugotowanymi owocami, obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę jabłkami oraz przyprawą do pierników. Lekko posól. Jeśli masa będzie bardzo sucha dodaj trochę wywaru z gotowania śliwek. Jeśli nadzienia wyjdzie więcej niż potrzeba do wypełnienia korony, można je zapiec pod przykryciem pod koniec pieczenia mięsa – ok. 30-40 minut.

wieprzowina, żeberka, schab, nadziewane,kuchnia amerykańska,

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *