Zamiast stać w letnie dni przy patelni i ocierać pot płynący z czoła, proponuję mięso wrzucać w marynatę, a potem do piekarnika. Temperatura w kuchni za bardzo nie wzrośnie, za to nasz komfort i owszem.
kotlety schabowe pieczone w marynacie z keczupu
- 500 g kotletów schabowych
marynata:
- 0,5 szklanki keczupu,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku
Zmiażdż czosnek i wymieszaj go z pozostałymi składnikami marynaty. Włóż do niej kotlety i dobrze natrzyj mięso, a następnie odstaw do lodówki na minimum pół godziny. Mięso rozłóż w naczyniu do zapiekania lub na ruszcie (wtedy sos będzie ściekać, więc trzeba podstawić pod spód jakieś naczynie). Z wierzchu posmaruj je marynatą, jeśli jakaś pozostała w naczyniu po marynowaniu. Piecz w 200 st. po 15-20 minut z każdej strony, ustawiając piekarnik na grzanie od góry i umieszczając naczynie, w którym mięso się będzie piekło, blisko grzałki.