kremowe risotto

to danie nie wymaga specjalnego komentarza. jest fantastycznie delikatne i kremowe. i w ten sposób 11 sposobów na risotto wzbogaciło się o 5 (z dzisiejszym) kolejnych przepisów:
cytrynowe,
z dynią i piwem,
pomidorowe z rozmarynem,
z owocami morza  

kuchnia włoska, ryż, arborio

risotto z porem

  • 1 szklanka ryżu do risotto,
  • 3 małe pory,
  • 1 szalotka,
  • 1 szklanka białego wina,
  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/4 szklanki startego parmezanu,
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany kremówki,
  • sól,
  • szczypiorek do dekoracji

Białą i jasnozieloną część pora pokrój w cienkie plasterki. Szalotkę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj pory i smaż razem przez około 3 minut. Wsyp ryż. Smaż kolejne 3 minut. Wlej wino i gotuj mieszając, aż całkowicie zostanie wchłonięte przez ryż. Dolewaj po chochelce bulion, odczekując aż każda porcja zostanie wchłonięta. Gdy ryż będzie al dente przestań dolewać bulion. Dodaj parmezan, masło i śmietankę (jeśli jest rzadka, po prostu ją ubij), wymieszaj i posól. Posyp posiekanym szczypiorkiem i od razu podawaj.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *