kurczak stir fry z marchewką i groszkiem

kurczak_stir_fry_z_marchewka

Poniedziałkowo prosty przepis – kurczak stir fry z marchewką i groszkiem. Składniki nie są zbyt wyszukane, ale jeśli lubicie azjatyckie smaki, to okaże się, że doskonale do siebie pasują i będzie to strzał w dziesiątkę!

Metoda stir fry to popularna technika gotowania, która pochodzi z Azji, a zwłaszcza z Chin. Jej główną cechą jest szybkie smażenie składników na bardzo wysokiej temperaturze, z wykorzystaniem niewielkiej ilości tłuszczu, zwykle oleju roślinnego. Do przygotowywania dań stir fry najczęściej używa się woka – szerokiej, głębokiej patelni o zaokrąglonych krawędziach, która równomiernie rozprowadza ciepło, umożliwiając szybkie gotowanie. Składniki, takie jak mięso, warzywa, tofu czy owoce morza, wrzuca się na gorącą patelnię i szybko miesza, co pozwala im zachować chrupkość, a jednocześnie wchłonąć aromaty przypraw. Dzięki tej metodzie, warzywa nie tracą witamin i minerałów, a mięso pozostaje soczyste. Kluczem do udanego stir fry jest odpowiednie przygotowanie składników, które powinny być pokrojone na równe kawałki, by smażyły się równomiernie. Dodatkowo, stir fry daje dużą swobodę w doborze składników – można eksperymentować z różnymi kombinacjami warzyw, przypraw czy rodzajów mięsa, co sprawia, że ta metoda gotowania jest niezwykle uniwersalna.

kuchnia azjatycka, chińska, drób, sos rybny, z patelni,

kurczak stir fry z marchewką i groszkiem – składniki

  • 300-400 g udek kurczaka bez kości,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • pęczek zielonej cebulki,
  • 300 g mieszanki mrożonego groszku z marchewką,
  • 0,5 szklanki oleju arachidowego do smażenia,
  • 1-2 szklanki ugotowanego ryżu

sos:

  • 60 ml sosu ostrygowego (ok. 1/4 szklanki),
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
  • 0,5 łyżki czarnego pieprzu

Kurczaka pokrój w 1,5 cm kostkę, a następnie obtocz w kukurydzianej mące. Strząśnij jej nadmiar. Mięso wrzuć na rozgrzany olej, smaż, aż się zezłoci, odsącz na papierowych ręczniczkach. Na patelni lub w woku zostaw 2 łyżki oleju, resztę zlej. Wrzuć na niego marchewkę z groszkiem i pokrojoną zieloną cebulkę. Duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Wymieszaj składniki sosu i wlej na patelnię, dodaj usmażonego kurczaka. Całość zagotuj. Podawaj z ryżem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *