Kręglicka od jakiegoś czasu produkuje się w produkcie naszego sponsora. Większość przepisów ani nie rzuca na kolana, ani też nie budzi wątpliwości, co do tego, że można to podać dzieciom, choć ewidentnie starszym. Zaskoczyło mnie przeznaczenie tego przepisu, otóż ma on się sprawdzić w podróży. No nie wiem, czy to dobry pomysł, bo w podróż to raczej się mało brudzące ręce produkty zabiera, jak na mój gust. No ale…
kurczak w glazurze cytrynowej – składniki
- 8 kawałków kurczaka,
- sól, pieprz,
- oliwa
glazura:
- odrobina masła,
- sok o otarta skórka z dwóch cytryn,
- 2 łyżki cukru,
- kilka gałązek rozmarynu,
- sól, pieprz
kurczak w glazurze cytrynowej – przepis
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, zrumienić na oliwie. Składniki glazury zagotować razem w rondlu i dodać do tego kurczaka. Dusić aż będzie mięciutki. Gdyby glazury robiło się dramatycznie mało to w wersji dla dorosłych można podlać białym winem, a wersji dla dzieci po prostu wodą.
komentarze archiwalne:
pinkcake Fakt, dość dziwna propozycja na podróż, ale kurczak z cytrynką sam w sobie bardzo dobry jest! Ja dodałam jeszcze cebulę i męża powaliło na kolana 😉