eksperyment z gazety dziecięcej – kurczak w glazurze cytrynowej

Kręglicka od jakiegoś czasu produkuje się w produkcie naszego sponsora. Większość przepisów ani nie rzuca na kolana, ani też nie budzi wątpliwości, co do tego, że można to podać dzieciom, choć ewidentnie starszym. Zaskoczyło mnie przeznaczenie tego przepisu, otóż ma on się sprawdzić w podróży. No nie wiem, czy to dobry pomysł, bo w podróż to raczej się mało brudzące ręce produkty zabiera, jak na mój gust. No ale…

kurczak w glazurze cytrynowej – składniki

  • 8 kawałków kurczaka,
  • sól, pieprz,
  • oliwa

glazura:

  • odrobina masła,
  • sok o otarta skórka z dwóch cytryn,
  • 2 łyżki cukru,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • sól, pieprz

kurczak w glazurze cytrynowej – przepis

Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, zrumienić na oliwie. Składniki glazury zagotować razem w rondlu i dodać do tego kurczaka. Dusić aż będzie mięciutki. Gdyby glazury robiło się dramatycznie mało to w wersji dla dorosłych można podlać białym winem, a wersji dla dzieci po prostu wodą.

janiolka, czwartek, 05 lipca 2007

komentarze archiwalne:

pinkcake Fakt, dość dziwna propozycja na podróż, ale kurczak z cytrynką sam w sobie bardzo dobry jest! Ja dodałam jeszcze cebulę i męża powaliło na kolana 😉

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.