flaki bez oleju, za to z kapustą i śmietaną

podroby, kapusta, śmietana, kuchnia lwowska,

nie wiem skąd pochodzi powiedzenie „nudny jak flaki z olejem”, bo nigdy na taki specjał się nie natknęłam. co więcej ostatnio sama siebie zaskoczyłam przeszukując własną książkę kucharską, ileż mam w niej przepisów na flaki. wybrałam ten, bo akurat wszystkie składniki były pod ręką. za pierwszym razem bardzo żałowałam, że nie zrobiłam zdjęcia, bo potrawa wychodzi bajecznie kolorowa, i zupełnie nie flaczkowa. Przy kolejnym też o tym nie pamiętałam, aż w końcu nadrobiłam braki zdjęciowe 🙂

flaczki po lwowsku, z kapustą, śmietaną

flaczki po lwowsku – składniki:

  • 1 kg flaków,
  • kości wołowe,
  • 20 dag kapusty włoskiej,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka mąki,
  • listek laurowy,
  • 1 łyżka parmezanu*,
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki świeżego zmielonego pieprzu,
  • sól

flaczki po lwowsku – przepis:

umytą włoszczyznę zetrzeć na tarce do jarzyn i podsmażyć na 1 łyżce masła. kapustę (sugeruję młodą) umyć i pokroić w szerokie paski. w 3 szklankach wody ugotować włoszczyznę i kości. po czym oczywiście kości wyjąć. do wywaru dodać flaki i przyprawy. gotować około półtorej godziny. cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie krążki, oprószyć mąką, zarumienić, dodać do flaków i zagotować. śmietanę rozprowadzić rosołem z flaków i wymieszać z potrawą. na końcu dodać parmezan.
teraz hardcore (czyli dla mających mocne żołądki i wątroby): tuż przed podaniem polać flaki stopionym masłem z bułką tartą**.

* bardzo ukraiński składnik jakby nie patrzeć 😉
** bez tego jest wystarczająco dobre jak na mój gust

janiolka, niedziela, 10 czerwca 2007

komentarze archiwalne:

Gość: [bronek] *.play-internet.pl I to mają być wysmaczone flaki??????????????/
Kości do flaków to najlepsze ogony wołowe i to obowiązkowo muszą się gotować nie mniej jak 4 godziny. Taki porządny wywar to tylko podstawa do wysmaczonych i mądrych flaków.

janiolka nie znam pojęcia „wysmaczone”, ale zapewniam, że mimo braku ogonów w przepisie, można je jak najbardziej zastosować, jak każde inne kości

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *