jakiś czas temu był wspominany kurczak z ryżem w wykonaniu taty, tym razem będzie w wykonaniu mamy. wszystko przez pszczółkowe gotowanie i jej danie z dzieciństwa – kurczaka w śmietanie. mamowy przepis pochodził z magicznej książki „200 potraw z kurczaka”, którą specjalnie kupiłam sobie po przeprowadzce, żeby z domu nie podbierać, a która mi gdzieś w tajemniczy sposób zniknęła. więc nawet nie jestem w stanie sprawdzić, czy dokładnie przepis pamiętam, czy tylko coś w okolicy robię 😉
kurczak w sosie cytrynowym
kurczak pocięty na porcje, 1 marchew, jedna cytryna, olej do smażenia, sól, biały pieprz, cukier
kurczaka zrumienić, podlać do połowy wysokości wodą, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i dusić ok. 30 min. pod przykryciem. z cytryny otrzeć skórkę i dodać ją do kurczaka. gdy marchew będzie miękka wlać sok z połowy cytryny. przyprawić. jeśli sos jej za rzadki można zagęścić mąką.