kawałki kurczaka w kremowym sosie cebulowym

Dawno nie było nic z eksperymentów kuchni włoskiej. Dziś coś dla miłośników zupy cebulowej. Przy okazji dowiedziałam się do czego najlepiej służy patelnia groszkowa. I że wariant tego dania od lat przygotowywany był w moim domu rodzinnym.

kawałki kurczaka w kremowym sosie cebulowym – składniki:

  • 1 kg kurczaka, 
  • 4 duże białe cebule (cukrowe) pokrojone w plastry,
  • 4 szkl. bulionu, 
  • 1/2 szkl. oliwy, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 3 łyżki mąki, 
  • sól, pieprz

kawałki kurczaka w kremowym sosie cebulowym – przepis

Pokrojonego kurczaka przyprawiamy, oprószamy mąką i obsmażamy na oliwie z masłem. Dodajemy cebulę, dusimy przez 5 minut często mieszając. Wlewamy bulion tak by przykrył zawartość. Na średnim ogniu gotujemy około 40 minut.
Zamiast kurczaka można w ten sposób ugotować zrolowaną pierś indyka. Wtedy czas gotowania trzeba przedłużyć do około godziny.

Wariantem znanym z domu, jest zamienienie cebul marchewkami pokrojonym w ćwierćplasterki i duszonymi prawie bez dodatku wody. A zastosowanie patelni groszkowej powoduje, że cebula lub marchew mieszana w trakcie gotowania rozciera się, i w ten sposób zagęszcza sos.

janiolka, środa, 16 stycznia 2008

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *