kobbler, czyli słodka zapiekanka na ciepło

z białegostoku przyszła na dzień dziecka paczka. dla mniejszego dziecka książkowa, dla większego zielona. i zupełnie przez przypadek przeglądając „podróże pełne smaku” trafił mi się, znany tylko z filmu polańskiego „rzeź”, kobbler – deser-ciasto na ciepło, akurat z rabarbarem. i już wiedziałam, co zrobić z jednym z zielonych zawiniątek w paczce.

kobbler, zapiekanka rabarbarowo-truskawkowa

zapiekanka truskawkowo-rabarbarowa
3/4 szkl. brązowego cukru, 3/4 szkl. wody, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 szkl. pokrojonego w kostkę rabarbaru, 2 szkl. truskawek pokrojonych w plasterki
ciasto: 1 szkl. mąki, 2 łyżki brązowego cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, 4 łyżki zimnego masła, 1,5 szkl. mleka lub słodkiej śmietanki
do posypania: 3 łyżki cukru, 2 łyżki miękkiego masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
naczynie żaroodporne o pojemności ok. 1,5-2 l wysmarować masłem. cukier zagotować z wodą, gdy się rozpuści dodać esencję i owoce. odstawić, nie gotować. do mąki dodać, sól, proszek do pieczenia, cukier i zimne masło. posiekać. wlać mleko i szybkimi ruchami wymieszać. owoce wlać do naczynia żaroodpornego. na nie wylać ciasto. obłożyć kawałkami masła i posypać cukrem. piec ok. 30 min. w 230 st. podawać na gorąco.

akcja kulinarna: czerwone owoce akcja kulinarna: rabarbar Truskawkowy zawrót głowy 2013

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.