mimo że na gorąco, to lekkie danie, więc się idealnie nada na taki dziwny przejściowy dzień.
kurczak duszony z czarnymi oliwkami
- 1 kg ćwiartek z kurczaka (udo z podudziem),
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- 20 dag czarnych oliwek,
- 2 łyżki kaparów,
- 1 łyżka świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego,
- sól, pieprz, cukier,
- oliwa,
- sok z 1 cytryny
ćwiartki kurczaka przekroić na pół, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą. odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. po tym czasie kurczaka obsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do szerokiego rondla, tak by wszystkie kawałki ułożone były w jednej warstwie. z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i rozłożyć na kurczaku. posypać oregano, kaparami, solą i pieprzem, podlać 0,5 szklanki wody. dusić 20 minut na małym ogniu nie mieszając, a jedynie ruszając rondlem. po tym czasie dodać oliwki i dusić kolejne 10-15 minut.