bardzo chciałam sprawdzić, jak będą smakować kurki w sosie pomidorowym. no i wyszło całkiem, całkiem, tylko że nie czuć było za bardzo kurek. także następna partia kurek odnajdzie się w czymś innym.
spaghetti z kurkami
- 500 g spaghetti,
- 500 g kurek,
- 200 g wędzonego boczku,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu),
- 250 ml śmietany,
- sól, pieprz
boczek pokroić w drobną kostkę i dobrze zrumienić na patelni (gdyby nie chciał się wytapiać tłuszcz, należy podlać 2 łyżkami oleju). cebulę drobno posiekać i dodać do boczku, gdy się zeszkli wcisnąć czosnek. większe kurki pokroić w duże kawałki, małe pozostawić w całości. dodać do cebuli i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 15 minut). kilka mniejszych kurek można wyjąć do dekoracji, pozostawiając je w cieple. na patelnię wlać przecier pomidorowy, zagotować. wlać śmietanę, podgrzać, ale już nie gotować. przyprawić solą i pieprzem. wymieszać z ugotowanym spaghetti.