rosyjski zapiekany kurczak

Ubiegły tydzień związany był w nowym numerem magazynu Maszkety. Tematem, który zgłębiałam na jego potrzeby, była kuchnia wschodnich sąsiadów – Rosjan i Białorusinów. Po przejrzeniu bardzo wielu przepisów, mam zapas takich, które jeszcze przetestuję. Zwłaszcza, że te tradycyjne są głównie oparte na zapiekaniu i duszeniu w tzw. ruskim piecu. Nowoczesne piekarniki umożliwiają dowolne programowanie, więc nie trzeba mieć takiego tradycyjnego pieca, a efekt będzie bardzo podobny.
W oryginale przepis przewidywał zapiekanie kury lub indyczki, ale że na znalezienie kury mięsnej raczej nie ma szans, więc użyłam zwykłego kurczaka.

kuchnia rosyjska, indyk, drób, pomidory, ryż,

zapiekany kurczak / запеканная курица

  • 3 ćwiartki kurczaka,
  • 1 duża marchew,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 szkl. ryżu,
  • 5 dojrzałych pomidorów,
  • liść laurowy,
  • sól, pieprz

Kurczaka zalej 0,5 l osolonej wody, zagotuj, dodaj obrane i drobno pokrojone warzywa, zmiażdżony czosnek, liść laurowy i pieprz. Uduś do miękkości na niewielkim ogniu. Wyjmij z wywaru i po przestudzeniu usuń duże kości. Do wywaru wsyp ryż i ugotuj go na półtwardo. Jeśli ryż nie wchłoną całego płynu, to razem z nim przełóż go do zaczynia do zapiekania. Jeśli wchłonął cały płyn, to podlej 3/4 szkl. osolonej wody. Na nim ułóż kurczaka. Obłóż go pokrojonymi pomidorami. Zapiekaj w 180 st.C około 40 minut.

A w trakcie pieczenia zapraszam do poczytania:


Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.