nadal przepisami rządzi kolor – dzisiejsze typy to pomarańczowy, bordowy i zielony. pierwszy pochodzi od batatów, drugi od buraków. oba warzywa po upieczeniu są niesamowicie słodkie, dlatego smak sałatki przełamałam rukolą w kolorze zielonym. uprzedzając tym samym pytanie, czy można dać zwykłą sałatę – można, ale smaku się tym nie podkręci. sałatki z pieczonymi warzywami dają wiele możliwości, są bardziej sycące od surówek, więc spokojnie mogą trafiać do lunchboxów na drugie i trzecie śniadania.
zwykle winegret robię na bazie octu winnego, tym razem zastąpiłam go sokiem pomarańczowym. oprócz delikatnie kwaskowatego smaku dało to też cytrusowy aromat. w ogóle bardzo bogata smakowo jest ta sałatka i aż żałuję, że nic nie zostało do pracy, bo lubię tu czasem robić konkursy pt. „czy wiem, co jem?” 😉
sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i pomarańczowym winegretem
- 1 puszka soczewicy gotowanej na parze,
- 2 bataty,
- 2 buraki,
- 2 słodkie jabłka,
- 2 garści rukoli,
- 0,5 cytryny
- sól, ostra papryka wędzona
pomarańczowy sos vinegret:
- 1 pomarańcza,
- 0,5 cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 ząbek czosnku
Wyszorowane buraki zawiń w folię aluminiową i piecz w 180 st. C około 1,5 godziny. Jeśli wolisz upiec już pokrojone, to zajmie to około 40 minut. Bataty razem ze skórką pokrój na 1 cm kawałki i piecz je przez około 20 minut. Upieczone buraki i bataty ostudź. Soczewicę osącz. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w plasterki i polej sokiem z połowy cytryny. Przygotuj sos z soku wyciśniętego z pomarańczy i drugiej połówki cytryny, oliwy, musztardy i przeciśniętego przez praskę czosnku – wszystkie składniki umieść w zakręcanym szczelnie słoiku, zakręć go i potrząsaj, aż uzyskasz jednorodną emulsję. Dodaj sól i wędzoną ostrą paprykę. Pieczone warzywa i jabłka wymieszaj z soczewicą i pomarańczowym sosem. Całość ułóż na rukoli.
Tę sałatkę można też przygotować na ciepło. Pieczonych warzyw nie studź, a nieodsączoną soczewicę wrzuć na chwilę na patelnię, gdy się zagotuje połącz ją z warzywami i sosem. Do gorącej dodaj rukolę.
a jako że jest to przepis na konkurs Bonduelle, to możecie zajrzeć na stronę www.warzywneinspiracje.pl