pieczona sałatka

po świętach miałam ochotę na coś zupełnie nietradycyjnego i raczej przygotowującego się bez mego większego udziału. w dodatku, po zakupach mąk chlebowych, zaczęło mi brakować miejsca w szafce i rozpoczęłam programowe jej opróżnianie z półszklankowych porcji kasz, fasol, itp. produktów. najmniejsza paczuszka zawierała w sobie quinoę. przetestowana w ciepłej sałatce całkiem nieźle się sprawdziła, więc poszła na pierwszy ogień.

sałatka z pieczonych warzyw, fot. M. Mazurowski

sałatka z pieczonych warzyw

  • 1 kalafior, 
  • 3 kolorowe papryki, 
  • ćwiartka kapusty pekińskiej, 
  • ok. szklanki czarnych oliwek, 
  • kostka fety, 
  • puszka ciecierzycy, 
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa), 
  • 1/4 szkl. oliwy, 
  • sól, pieprz, 
  • zioła prowansalskie, 
  • ocet jabłkowy lub sok cytryny

kalafior podziel na różyczki, paprykę pokrój w kwadraty 2×2 cm, kapustę na trochę większe, bo i tak się będzie mocno rumienić. wymieszaj razem z oliwą, ziołami prowansalskimi i solą. piecz ok. 30 min., aż warzywa będą miękkie w 250 st.C. w tym czasie komosę przepłucz na sicie (żeby nie była gorzka). wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj ok. 15 min., osącz. wymieszaj upieczone warzywa z quinoa, osączonymi cieciorką i oliwkami, przyprawami i octem. posyp pokrojonym w kostkę serem feta.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.