lunchbox – sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami

nadal przepisami rządzi kolor – dzisiejsze typy to pomarańczowy, bordowy i zielony. pierwszy pochodzi od batatów, drugi od buraków. oba warzywa po upieczeniu są niesamowicie słodkie, dlatego smak sałatki przełamałam rukolą w kolorze zielonym. uprzedzając tym samym pytanie, czy można dać zwykłą sałatę – można, ale smaku się tym nie podkręci. sałatki z pieczonymi warzywami dają wiele możliwości, są bardziej sycące od surówek, więc spokojnie mogą trafiać do lunchboxów na drugie i trzecie śniadania. 

rukola, pataty, buraki, sos pomarańczowy

zwykle winegret robię na bazie octu winnego, tym razem zastąpiłam go sokiem pomarańczowym. oprócz delikatnie kwaskowatego smaku dało to też cytrusowy aromat. w ogóle bardzo bogata smakowo jest ta sałatka i aż żałuję, że nic nie zostało do pracy, bo lubię tu czasem robić konkursy pt. „czy wiem, co jem?” 😉

bataty, buraki, rukola, soczewica

sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i pomarańczowym winegretem

  • 1 puszka soczewicy gotowanej na parze,
  • 2 bataty,
  • 2 buraki,
  • 2 słodkie jabłka, 
  • 2 garści rukoli,
  • 0,5 cytryny
  • sól, ostra papryka wędzona

pomarańczowy sos vinegret:

  • 1 pomarańcza,
  • 0,5 cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 ząbek czosnku

Wyszorowane buraki zawiń w folię aluminiową i piecz w 180 st. C około 1,5 godziny. Jeśli wolisz upiec już pokrojone, to zajmie to około 40 minut. Bataty razem ze skórką pokrój na 1 cm kawałki i piecz je przez około 20 minut. Upieczone buraki i bataty ostudź. Soczewicę osącz. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w plasterki i polej sokiem z połowy cytryny. Przygotuj sos z soku wyciśniętego z pomarańczy i drugiej połówki cytryny, oliwy, musztardy i przeciśniętego przez praskę czosnku – wszystkie składniki umieść w zakręcanym szczelnie słoiku, zakręć go i potrząsaj, aż uzyskasz jednorodną emulsję. Dodaj sól i wędzoną ostrą paprykę. Pieczone warzywa i jabłka wymieszaj z soczewicą i pomarańczowym sosem. Całość ułóż na rukoli.

Tę sałatkę można też przygotować na ciepło. Pieczonych warzyw nie studź, a nieodsączoną soczewicę wrzuć na chwilę na patelnię, gdy się zagotuje połącz ją z warzywami i sosem. Do gorącej dodaj  rukolę.

pieczone warzywa, strączkowe, rukola

a jako że jest to przepis na konkurs Bonduelle, to możecie zajrzeć na stronę www.warzywneinspiracje.pl

W parze z sałatką

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *