lunchbox z sałatką z kaszy gryczanej i dyni

niedawno u koleżanki jadłam dynię z pęczakiem, fetą i szpinakiem. To mi nasunęło myśl o sałatce lunchboxowej, w której zamiast pęczaku dałam kaszę gryczaną. Zmiana ta jest powodowana tylko i wyłącznie moimi preferencjami – po prostu do pęczaku pasuje mi smakowo sos mięsny, a grykę jestem w stanie jeść choćby na sucho 😉 Zmianie też uległ element zielony – akurat przywiozłam od rodziców jarmuż…

jeśli zastanawiacie się jakie inne sycące sałatki zabrać ze sobą do pracy to polecam:
z kaszy gryczanej z brokułem
z soczewicy z pieczonymi warzywami,
z kuskusu z pieczonymi warzywami

lunchbox, jarmuż, kasza, feta, cebula, do pracy,

sałatka z kaszy gryczanej z dynią

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 0,5 kg dyni,
  • 1 pęczek jarmużu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • tabasco,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • olej do smażenia,
  • 50 g sera feta

Jeśli masz inną dynię niż hokkaido, to należy ją obrać, następnie pokrój ją w niedużą kostkę i usmaż na oleju. Dodaj do kaszy gryczanej, skrop sosem sojowym, wymieszaj i odstaw. Cebulę pokrój z kostkę i zeszklij na oleju, dodaj porwany jarmuż, pokrojony w plasterki czosnek i tymianek. Duś pod przykryciem, aż jarmuż zmięknie. Wymieszaj z kaszą, przypraw tabasco i octem winnym, ewentualnie jeszcze dosól. Posyp pokrojoną w kostkę fetą.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *