wegetariański pasztet

dziś propozycja czegoś lekkiego na kanapki – pasztet kaszowo-fasolowy. ma bardzo fajną konsystencję, która umożliwia i pokrojenie w plastry i lekkie rozsmarowanie, jeśli się go nie przesuszy.
inne pasztety wegetariańskie:
pieczarkowy
soczewicowo-dyniowy 

kasza gryczaka, pęczak, fasola

pasztet z kasz i fasoli 

  • 100 g kaszy gryczanej, 
  • 100 g pęczaku, 
  • 2 szkl. białej fasoli, 
  • 2 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku, 
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty, 
  • 3 jajka
  • 100 g płatków owsianych,
  • 2 łyżki majeranku*,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

oba rodzaje kasz oraz fasolę ugotować oddzielnie. drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju. dodać pozostałe warzywa starte na tarce jarzynowej i dusić do miękkości. wszystko ostudzić i zmielić na drobnych oczkach maszynki. dodać płatki owsiane i jajka, dobrze przyprawić. przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. piec około godziny w 180 st. C, aż się wierzch ładnie przyrumieni.

* majeranek można zastąpić innymi ziołami

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.