makaron na zielono

największą obawą towarzyszącą robieniu lasagne było dla mnie zawsze to, że warstwa makaronu na górze zostanie twarda. więc wkładałam pojedyncze płaty makaronu na minutę do wrzątku, płukałam pod zimną wodą i rozkładałam do osuszenia na ściereczce. ta procedura była elementem zniechęcającym, więc za często jakoś lasagne na naszym stole nie gościło, tak raz w ramach ekstrawagancji zrobiłam lasagne z kalarepą. ale ostatnio pomyślałam sobie, że po prostu nie ma opcji, żeby coś zostało twarde, jeśli zrobię więcej sosu i wierzch poleję obficiej. i udało się!!!

lasagne ze szpinakiem. fot. M. Mazurowski

lasagne verde*

  1. 12 płatów lasagne (po 3 płaty na warstwę w moim naczyniu żaroodpornym), 
  2. 2 paczki mrożonego szpinaku, 
  3. 1 opakowanie sera ricotty (w zastępstwie może być bieluch, nawet od biedy kwaśna gęsta śmietana się nada), 
  4. 2-3 ząbki czosnku, 
  5. sól, pieprz, 
  6. po pół szklanki parmezanu i mozarelli, 
  7. masło do wysmarowania naczynia

beszamel:

  • 2 czubate łyżki mąki, 
  • 2 czubate łyżki masła, 
  • 2 szkl. mleka, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • sól, pieprz

szpinak rozmrozić na patelni, odparować, wymieszać z ricottą. dodać zmiażdżony czosnek, przyprawić.
na patelni roztopić masło, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać z masłem, ale nie rumienić. wlewać po trochę mleko, ciągle mieszając. przyprawić.
naczynie do zapiekania wysmarować masłem. ułożyć pierwszą warstwę suchych płatów lasagne. cienko posmarować beszamelem. na to rozłożyć 1/3 szpinaku, posypać wymieszanymi serami. na to 2 warstwa lasagne. beszamel. szpinak. ser. itd. na ostatniej warstwie makaronu powinno być zdecydowanie więcej beszamelu i sera. piec 30-40 min. w 180 st.C, aż ser się zrumieni.

lasagne ze szpinakiem. fot. M. Mazurowski

*zielone

akcja kulinarna akcja kulinarna

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.