makaron z gruszkami i kandyzowanymi orzechami

wydawałoby się, że nic łatwiejszego jak w sezonie móc spróbować sezonowych produktów. jednak z nieznanych mi powodów na lokalnych targowiskach króluje tylko jeden gatunek ziemniaków i jeden gatunek gruszek. 

dwa lata temu podawałam przepis na risotto z gruszkami, dziś trafią one do makaronu również z serem o specyficznym smaku, ale nie aż tak specyficznym jak taleggio. do wykonania tego dania przydadzą się twarde, ale dojrzałe gruszki o wyraźnym smaku.

makaron wstążki, gruszki, konferencje, gorgonzola

wstążki z gruszkami

  • 2-3 duże gruszki,
  • 4 łyżki masła,
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki,
  • 15 dkg gorgonzoli,
  • 50 dkg makaronu wstążek (najlepiej pappardelle, mafaldine, fettuccine)

kandyzowane orzechy

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • pieprz do smaku
  • 0,5 szkl. orzechów włoskich 

przygotować kandyzowane orzechy roztapiając masło na patelni, dodając do niego syrop klonowy. po wymieszaniu dodać obrane orzechy, dokładnie obtoczyć w maśle i syropie. lekko posypać pieprzem. ugotować makaron. rozpuścić masło, dodać obrane gruszki przekrojone wzdłuż na ćwiartki i pokrojone na plasterki, śmietankę i pokruszoną gorgonzolę. gotować do rozpuszczenia sera. makaron wymieszać z sosem i posypać z wierzchu orzechami.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *