nie jest to przepis dla fanów zdrowego żywienia, cukrzyków i w ogóle dla osób na jakiejkolwiek diecie. za to idealnie nadaje się dla tych, którzy nie boją się dziwnych połączeń (dzięki marchewce potrawa ma lekko słodki smak) i lubią na talerzu kolor.
przepis odgrzebałam w swoim archiwum z 2009 roku. jak to dawno temu było!
makaron z serem topionym
0,5 kg krótkiego makaronu, 1 duża cebula, 2-3 marchewki, 150 g serka topionego (najlepiej ziołowego, tu ementaler), 1 mały kubek śmietanki 30%
cebulkę drobno pokroić, wrzucić na patelnię. do tego dorzucić pokrojoną w zapałki marchewkę. dusić aż marchewka będzie miękka, ale jej nie rozgotować). dodać serek i mieszać, aż się rozpuści, wtedy dolać śmietankę, przyprawiamy czarnym grubo mielonym pieprzem i ewentualnie solą (serki topione są raczej słonawe).
makaron zacząć gotować gdy marchewka jest miękka. po ugotowaniu wymieszać z sosem.