brzmi to dość egzotycznie, ale mam nadzieję, że stali bywalcy bloga na to właśnie liczą. może już nie egzotycznie, ale odmiennie – wykorzystałam inne rurki niż powszechnie dostępne penne. a czym się różnią? rigatoni nie mają ściętych ukośnie końców i mają zdecydowanie większą średnicę, dzięki czemu świetnie w środku trzymają sosy.
rigatoni z kaszanką – przepis
- 500 g kaszanki,
- 2 czerwone papryki,
- 2-3 pomidory,
- 500 ml passaty,
- 100 g oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- olej,
- sól i pieprz,
- 500 g makaronu rigatoni lub penne
- garść posiekanej świeżej bazylii
Kaszankę pokrój w grube plastry i przesmaż po pół minuty z każdej strony na oleju, zdejmij z patelni. Na patelnię wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, gdy tylko zacznie pachnieć, dodaj pokrojone pomidory, paprykę i oliwki. Wlej passatę i gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodaj kaszankę, delikatnie wymieszaj starając się jej nie pokruszyć. Ugotuj makaron, wymieszaj z sosem i posyp bazylią.