makaron z warzywami w trzech kolorach

W ubiegłym tygodniu Bakaliowy e-sklep BadaPak.pl wysłał do mnie paczkę pełną smakołyków. Wbrew pozorom jednak nie zawierała bakalii, za to znalazły się tam m.in. dwa rodzaje makaronów – orkiszowy i bezglutenowy (pastafarianie w rodzinie już mogą podskakiwać). Oba śliczne, kolorowe, idealne do złamania tradycyjnej marchewki z groszkiem 😉

makaron orkiszowy, warzywa, por, rozmaryn

makaron z marchewką i groszkiem

  • 250 g makaronu świderki orkiszowe,
  • 3 plastry wędzonego boczku (wielkość wg uznania), 
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
  • 1 por (białe i jasnozielone tylko część),
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • sól himalajska, czarny pieprz,
  • tarty parmezan

Boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż na patelni. Por przekrój wzdłuż, a następnie w plasterki, marchewkę pokrój w kostkę wielkości groszku. Por i marchewkę dodaj do boczku, duś razem, a gdy będą miękkie dołóż groszek. Przypraw posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Ugotuj makaron. Wymieszaj z warzywami, razem podgrzej i posyp tartym parmezanem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.