kto powiedział, że śledź nie pasuje do makaronu? – dzisiejszy przepis to coś dla fanów spaghetti z czosnkiem, oliwą i chilli, ze smakiem podkręconym właśnie solonym śledziem.
linguine ze śledziem
- 0,5 kg makaronu linguine (wąskie wstążki),
- 4 płaty solonego śledzia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ostra papryczka,
- 1 łyżka kaparów,
- 20 dkg pomidorków koktajlowych,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- mały pęczek natki,
- oliwa,
- 1 łyżka masła
ugotować makaron. na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną papryczkę i czosnek, dodać posiekaną natkę i kapary. śledzia pokroić w 2 cm paski, dodać do pozostałych składników na patelni i smażyć ok. 2 minut. wrzucić pomidorki i wlać sok cytryny. z gotującego się makaronu wlać pół szklanki wody. makaron wymieszać ze śledziem. na wierzch wrzucić masło, lekko zamieszać.