focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które można wykorzystać jako bazę pizzy. podawana jest przed posiłkiem do zaspokojenia pierwszego głodu lub jako dodatek do posiłków. każdy region ma swoją odmianę. w wersji podstawowej występuje tylko z solą i ziołami. może też być pełna prostych dodatków: suszonych pomidorów, oliwek, cebuli. lubię połączenie słodkiego ze słonym, więc nie będzie to pierwsza focaccia łącząca w sobie te smaki – była już z wiśniami i rozmarynem.
focaccia z figami i kaparami
- 45 dkg mąki pszennej,
- 35 g świeżych drożdży,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1,5 łyżki suszonego rozmarynu,
- 300 ml ciepłej wody,
- 5 łyżek oliwy,
- 40 g kaparów,
- 20 dkg fig z puszki lub świeżych,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu
drożdże pokruszyć i rozmieszać z łyżką ciepłej wody i odrobiną cukru. odstawić na 10 minut. dodać do przesianej mąki z rozmarynem i solą. zagniatając po trochę dolewać wodę i 3 łyżki oliwy. zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (ok. 30 min.). kapary wymieszać z wyrośniętym ciastem. wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. jeśli ciasto będzie zbyt luźne podsypać mąką pszenną. ciasto rozpłaszczyć rękoma na placek o wymiarach około 30×40 cm. figi pokroić w ćwiartki, wymieszać z miodem i cynamonem. powciskać w ciasto. skropić pozostałą oliwą. odstawić do wyrośnięcia na 30 min. piec w 180 st. przez 25 min. do silnego zrumienienia.