makaronos spollos

scenka rodzajowa rodzice i latorośl przy stole. w tle rmf classic i Jadwiga Polus mówiąca: z filmu Grek Zorba – Mikis Theodorakis

rodzic do drugiego rodzica: jak się nazywa to danie?
najszybsza w odpowiedzi okazuje się latorośl: makaronos spollos 

tagliatelle, szpinak, zapiekanka makaronowa 

tagliatelle zapiekane pod szpinakiem

  • 40 dkg tagliatelle, 
  • 80 dkg mrożonego szpinaku, 
  • 2 średnie cebule, 
  • 20 dkg ostrego łatwo topiącego się sera,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sól, pieprz, granulowany czosnek,
  • oliwa do smażenia,
  • masło do obłożenia wierzchu

pokrojoną w kostkę cebulę lekko zrumienić na oliwie. dodać mrożony szpinak i dusić, aż się rozmrozi. jeśli szpinak jest suchy dodać mleko. przyprawić go sosem sojowym, pieprzem, czosnkiem i ewentualnie solą. ugotować makaron. ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. 3-4 łyżki dodać do szpinaku. w naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę makaronu, na to warstwę szpinaku i ponownie makaron i szpinak. posypać resztą sera, obłożyć wiórkami masła i zapiekać 15 min. w 210 st. C, aż się ser roztopi i zacznie rumienić.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *