dorsz z kuchni włoskiej – merluzzo alla livornese

kuchnia włoska, miruna, ryba morska, zapiekana, kuchnia włoska,

Nie ukrywam, że na zmianę planów wpłynęło moje lenistwo. absolutnie nie byłam w stanie dokonać gwałtu na sobie i udać się do sklepu naprzeciwko po kapary, o których na śmierć zapomniałam kupując glazurowaną rybę.

kuchnia włoska, miruna, kuchnia włoska, ryba morska, zapienaka, 

dorsz w stylu Livorno – składniki:

  • 700 g ryby, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 puszki pomidorów (w sezonie ok. 1 kg świeżych), 
  • 1 cebula, 
  • mąka, 
  • olej, 
  • sól, pieprz

dorsz w stylu Livorno – przepis

Cebulę kroimy drobno i dusimy w rondlu. Dodajemy przeciśnięty czosnek i pokrojone pomidory. Przyprawiamy i dusimy na małym ogniu kilkanaście minut.

I tu mamy dwie wersje postępowania:

Moją: w tym czasie rybkę kroimy w 5 cm kawałki i przyprawiamy ją, obtaczamy w mące i rumienimy lekko. Bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy mu dno sosem i układamy kawałki ryby, znowu smarujemy  sosem itd. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Żeby wszystko sobą przeszło.
Oryginalną: w tym czasie rybkę kroimy w 5 cm kawałki i przyprawiamy ją, obtaczamy w mące i rumienimy lekko 😉 I wkładamy do gotującego się sosu na 15 min.

Podajemy ze szpinakiem/mangoldem vel burakiem liściastym podsmażonym na oliwie z posiekanym ząbkiem czosnku.

janiolka, sobota, 05 stycznia 2008

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.