lato w pełni, khe, khe. więc i potrawa adekwatna będzie – zdecydowanie rozgrzewająca. kto myślałby, że to zupa gulaszowa, to bardzo się nie pomylił, to jej bezmięsna wersja.
bezmięsna zupa gulaszowa
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 0,5 kg cebuli,
- 1 ostra papryczka,
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 liść laurowy,
- 1 puszka koncentratu pomidorowego lub 2 szklanki przecieru,
- 1,5 l wywaru jarzynowego,
- olej do smażenia,
- sól
cebulę pokroić w dość dużą kostkę i zrumienić ją na oleju. zdejmujemy garnek z ognia i gdy cebula przestanie skwierczeć dodajemy słodką paprykę i powoli zaczynamy podgrzewać. chwilę smażymy i dodajemy koncentrat, który również należy przesmażyć. wyszorowane i nieobrane ziemniaki pokroić w kostkę, ostrą papryczkę pokroić w paseczki i dodać do cebuli. wlać wywar jarzynowy. doprawić solą i kminkiem, dodać liść laurowy. gotować aż ziemniaki będę miękkie, ale należy uważać, żeby się nie rozgotowały.