młode ziemniaki i gulasz

lato w pełni, khe, khe. więc i potrawa adekwatna będzie – zdecydowanie rozgrzewająca. kto myślałby, że to zupa gulaszowa, to bardzo się nie pomylił, to jej bezmięsna wersja.

ziemniaki, cebula, papryka

bezmięsna zupa gulaszowa

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 1 ostra papryczka,
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego lub 2 szklanki przecieru,
  • 1,5 l wywaru jarzynowego,
  • olej do smażenia,
  • sól

cebulę pokroić w dość dużą kostkę i zrumienić ją na oleju. zdejmujemy garnek z ognia i gdy cebula przestanie skwierczeć dodajemy słodką paprykę i powoli zaczynamy podgrzewać. chwilę smażymy i dodajemy koncentrat, który również należy przesmażyć. wyszorowane i nieobrane ziemniaki pokroić w kostkę, ostrą papryczkę pokroić w paseczki i dodać do cebuli. wlać wywar jarzynowy. doprawić solą i kminkiem, dodać liść laurowy. gotować aż ziemniaki będę miękkie, ale należy uważać, żeby się nie rozgotowały.

ziemniaki, kartofle młode, ziemniaki, kartofle

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.