młode warzywa w szybkowarze

to inna wersja pokazywanego przeze mnie kurczaka z szybkowara. przyznam, że się zastanawiałam nastawiając minutnik, jak to jest, że ryż się nie rozgotowuje po takim czasie gotowania. może to zasługa koncentratu? albo specyfika gotowania w szybkowarze.

ryż, mięso mielone, młode warzywa

ryż z mięsem mielonym z szybkowara

  • 30 dkg mięsa mielonego (do wyboru: drobiowe, wieprzowe, wołowe),
  • 1,5 szkl. ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny bez kapusty,
  • 1 mały koncentrat pomidorowy,
  • 2 łyżki słodkiej suszonej papryki,
  • 3 szkl. wody lub bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • koperek do posypania

pokrojoną w dość szerokie plastry cebulę wrzucić na rozgrzany olej. dodać mięso i dokładnie rozmieszać, żeby nie pozostało zbite w grudkach. smażyć ok. 5 minut, pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy. włoszczyznę oczyścić, pokroić w dość grube plastry. całą zieleninę, łącznie z natką marchwi, posiekać. dodać razem z ryżem do smażącego się mięsa. zalać 3 szkl. gorącej wody. dodać paprykę, przyprawić solą i pieprzem. zamknąć szybkowar i gotować ok. 20-30 minut. na talerzach posypywać posiekanym koperkiem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *