dziś kolejna propozycja z młodych ziemniaków, coś dla amatorów ryb – zapiekanka z wędzoną makrelą.
zapiekanka ziemniaczano-rybna
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 2 wędzone makrele (~ 50 dag),
- 1 duży por,
- 1 duży kubek gęstej słodkiej śmietanki (~ 400 ml)
- sól, pieprz
rybę oddzielić od ości i porwać na kawałki. pora pokroić w cienkie plasterki. wyszorowane ziemniaki również pokroić w cienkie plasterki. śmietankę wymieszać z solą i pieprzem. w szerokim naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie połowę ziemniaków, na to plasterki pora, a na to rybę. polać połową śmietanki. ułożyć drugą połowę ziemniaków i polać resztą śmietanki. piec około godziny w 200 st.C. przez pierwsze 45 minut pod przykryciem, potem zdjąć przykrycie, żeby się trochę zrumieniło.