Kurczak z kiszoną kapustą był daniem, które przygotowywałam dusząc całość w rondelku. Tym razem spróbowałam zrobić to w taki sposób, bym nie musiała pamiętać o mieszaniu w garnku. Kurczaka po obsmażeniu przełożyłam do żeliwnej brytfanki i wstawiłam na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Potrawa zdecydowanie zyskała na kolorze, a smak był bardziej skondensowany. Ale obie wersje zdecydowanie polecam!
przepis przetestowany po raz pierwszy w 2007 r., opublikowany w 2009 r., a sfotografowany w 2013 r. doczekał się, więc do tego śląskie kluski z dziurką i będzie komplet 😉
kurczak z kapustą kiszoną – składniki:
- 4-6 porcji kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- 3 ząbki czosnku,
- kminek mielony,
- sól, pieprz,
- 50 dag kiszonej kapusty,
- szklanka śmietany,
kurczak z kapustą kiszoną – przepis
Kurczaka zrumienić na rozgrzanym oleju, podlać wodą, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i rozgniecionym czosnkiem. Dusić pod przykryciem. Po 15 minutach dołożyć kapustę i dalej dusić do miękkości kapusty. Na koniec dodać śmietanę. Koniecznie podawać z kluskami ziemniaczanymi.
komentarze archiwalne:
kapitalnie to wygląda:)napisał: kpdwiejak 2019/01/23 12:39:17
Aż ślinka cieknie! Super smakowicie wygląda :)napisał: Gość: Zosia, *.dynamic.chello.pl 2019/01/23 18:33:09
Ale pycha spróbowałam. Dziękuję za przepisnapisał: Gość: Pati, *.neoplus.adsl.tpnet.pl 2019/01/24 22:38:21