na góralską nutę – kurczak z kiszoną kapustą

kurczak z kiszoną kapustą, kurczak po zakopiańsku, kurczak po góralsku

Kurczak z kiszoną kapustą był daniem, które przygotowywałam dusząc całość w rondelku. Tym razem spróbowałam zrobić to w taki sposób, bym nie musiała pamiętać o mieszaniu w garnku. Kurczaka po obsmażeniu przełożyłam do żeliwnej brytfanki i wstawiłam na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Potrawa zdecydowanie zyskała na kolorze, a smak był bardziej skondensowany. Ale obie wersje zdecydowanie polecam!

przepis przetestowany po raz pierwszy w 2007 r., opublikowany w 2009 r., a sfotografowany w 2013 r. doczekał się, więc do tego śląskie kluski z dziurką i będzie komplet 😉

kurczak z kiszoną kapustą, kurczak po zakopiańsku, kurczak po góralsku

kurczak z kapustą kiszoną – składniki:

  • 4-6 porcji kurczaka,
  • 2 łyżki oleju, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • kminek mielony,
  • sól, pieprz,
  • 50 dag kiszonej kapusty,
  • szklanka śmietany,

kurczak z kapustą kiszoną – przepis

Kurczaka zrumienić na rozgrzanym oleju, podlać wodą, doprawić solą, pieprzem, kminkiem i rozgniecionym czosnkiem. Dusić pod przykryciem. Po 15 minutach dołożyć kapustę i dalej dusić do miękkości kapusty. Na koniec dodać śmietanę. Koniecznie podawać z kluskami ziemniaczanymi.

komentarze archiwalne:

kapitalnie to wygląda:)napisał: kpdwiejak 2019/01/23 12:39:17

Aż ślinka cieknie! Super smakowicie wygląda :)napisał: Gość: Zosia, *.dynamic.chello.pl 2019/01/23 18:33:09

Ale pycha spróbowałam. Dziękuję za przepisnapisał: Gość: Pati, *.neoplus.adsl.tpnet.pl 2019/01/24 22:38:21

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.