naleśniki z cukinią i adżiką

adżika to ostra pasta z czerwonej papryki z dodatkiem soli, czosnku, przypraw (m.in. z chmeli-suneli) oraz orzechów włoskich. w oryginale w jej skład nie wchodzą pomidory, ale nie spotkałam jeszcze przepisu, w którym by ich nie było 😉 pochodzi z kuchni kaukaskiej i popularna jest szczególnie w gruzji, abchazji, turcji oraz rosji. oczywiście nabyłam ją w białymstoku od rosjan na giełdzie rolno-spożywczej.
pretekstem do tych naleśników nie był jednak ten zakup, ale to, że w końcu kupiłam patelnię do naleśników. płytką i pokrytą jakąś powłoką, dzięki której naleśniki się po prostu ślizgały, gdy tylko ciasto się ścięło.
ale zanim kupiłam tę patelnię stosowałam patent rozwiązujący problem ilości tłuszczu w trakcie smażenia naleśników. wystarczy do samego ciasta dodać olej, dobrze wymieszać i patelnia nie będzie wymagała już późniejszego natłuszczania. 

naleśniki z cukinią doprawione adżiką

naleśniki z cukinią doprawione adżiką
naleśniki: 100 g mąki, 2 jajka, 250 ml mleka, szczypta soli, 1 łyżka oleju 
nadzienie: 1 cukinia, 1 cebula, 3 pomidory, 1 łyżeczka adżiki, sól, olej
składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą i odstawić na 30 min. w tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na oleju. dodać pokrojoną niebyt dużą kostkę cukinię i pomidory bez skórki. zagotować nie dolewając wody, przyprawić adżiką i solą. smażyć naleśniki nie smarując tłuszczem patelni. od razu na gorące nakładać farsz, składać, zwijać wg upodobania i voilà!

akcja kulinarna: CUkinia w akcji!

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.